#41 Az adat az új olaj, vagy fordítva? – Aramco IPO, norvég olajpénzek, commodity trading az űrből

A mai epizód a fekete arany köré koncentrálódik. Első témánk a világ legnagyobb cégének titulált Saudi Aramco olajvállalat tervezett nyilvános részvénykibocsátása, valamint ennek kapcsán Szaud-Arábia nyitása a külföldi tőkebefektetők felé. A cég már évek óta készül az IPO-ra, de valami mindig közbejött. A szeptemberi infrastruktúra ellenni merényletek alaposan megrázták a céget, és ezzel együtt az olaj világpiaci árát is.

Beszélgetünk még a norvég állami olajalap pénzeiről, hogy a kitermelt vagyon kezelői mennyi különböző helyre, milyen kis részletekben képesek azt kihelyezni. Ha már Északi-tenger, szóba kerülnek még a sarkvidék eddig kiaknázatlan lehetőségei, a jégtörők fontossága, valamint, hogy az oroszok már itt is a spájzban vannak.

Az adás végén pedig pár érdekesség adatvezérelt világunkból: Tudtátok, hogy van egy cég, ami azzal foglalkozik, hogy műholdképek elemzésével próbálja megbecsülni a világ olajtartalékainak alakulását, majd az így kapott adatokat eladja befektetőknek? Az adat az új olaj ugyebár. Több olyan vállalkozás is létezik már, ami a világon folyamatosan keletkező elképesztő mennyiségű adat minnél gyorsabb és pontosabb feldolgozásával foglalkozik. Ha rengeteg értékes adaton ülsz, vagy adatvezérelt hedge fund létrehozásán gondolkozol, és még nem hallottál a Nasdaq Quandlről, mindenképp hallgasd meg az adást!

Külsö hivatkozások, ezekről volt szó:

Borítókép: Wikimedia Commons

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,

Előző adás:

Következő adás:


Balfül podcast minden szombaton

Beszélgetünk technológiáról, üzletről, pénzről, meg ami még ezekről eszünkbe jut szigorúan fesztelen stílusban.

Hozzánk szólnál?

Ha hozzászólnál az adáshoz, vagy bármilyen témával kapcsolatban véleményed van, hagyj nekünk üzenetet, amit bejátszhatunk majd az adásban, és reagálunk is rá!

Hagyj hangüzenetet!

Ha csak e-mailt írnál, azt is megteheted: info@balful.hu

Töltsd ki hallgatói kérdőívünket!

Az adásban kezelünk egy virtuális portfóliót. Ha szeretnéd, hogy az általad ajánlott, amerikai piacon elérhető részvényt is tegyünk a portfólióba, tudasd velünk, és az adásban megbeszéljük!

Figyelem! Ez egy játék portfólió, nem pedig befektetési ajánlat. Mindenkit óva intünk attól, hogy ezeket a papírokat valódi pénzen megvásárolja csak azért, mert szerintünk az jó ötlet.