fbpx

#31 Durran-e a lakáspiac, miben van a buborék? (ingatlan, részvény, deviza, aktív/passzív alapok)

Miért tekintunk magyarként a lakásra tuti befektetésként? Miért nem tekintünk más pénzügyi eszközökre is úgy? Egyáltalán van olyan, hogy valami tuti befektetés? Miközben a budapesti négyzetméter-árak a bécsiekkel játszanak egy ligában vannak még olyan pénzügyi eszközök, amiknél egyre többen sejtenek lufit, vagy buborékot a háttérben. Mondjuk pont a budapesti lakáspiacot nem gondoljuk ilyennek. Bár a kereslet lassulása már egyértelműen látszik, de azért szakadástól nem tartunk. (És a szakértők sem.)

Megnézzük, mi a különbség egy aktívan kezelt alap, és egy passzív indexkövető között. Utóbbiak Michael Burry (a Big Shortból ismert befektető, aki megjósolta az amerikai ingatlanhitelpiac bedőlését és ezzel a globális válságot 2008 előtt) szerint az utóbbi időben gombamód elszaporodó passzív alapok jelenthetik a következő nagy problémát a tőzsdéken. Megbeszéljük miért. Elültetjuk egy saját alap ötlet magját, amihez majd tőletek is várjuk a tippeket, milyen papírokat vegyünk bele. Biztos jó móka lesz, indul a BalFund.

Az Excel, mint a (pénzügyi) világ tartópillére. Vajon miért? Az Excel egy svájcibicska, ami mindenre jó, vagy még annál is több?

Vissza a lufikhoz: Etikus dolog-e kockázati tőkésként, ha felfújunk egy céget, aztán kiszállunk belőle, mielőtt borul a bili?

Végül pedig: Mi van mostanában Elon Muskkal? Mit csinál a Neuralink? Mégis megmenekül a Tesla? Tavasszal még nem úgy tűnt, de a Model 3 eladások úgy tűnik kezdenek lassan pénzt is termelni.

Ezek kerültek szóba:

Fordulat jöhet a budapesti lakáspiacon, véget érhet az ötödik éve tartó drasztikus drágulás – Forbes

The Big Short’s Michael Burry Explains Why Index Funds Are Like Subprime CDOs – Bloomberg

Neuralink Launch Event – YouTube

Címkék: , , , , , , , , ,

Előző adás:

Következő adás:


Balfül podcast minden szombaton

Beszélgetünk technológiáról, üzletről, pénzről, meg ami még ezekről eszünkbe jut szigorúan fesztelen stílusban.

Hozzánk szólnál?

Ha hozzászólnál az adáshoz, vagy bármilyen témával kapcsolatban véleményed van, hagyj nekünk üzenetet, amit bejátszhatunk majd az adásban, és reagálunk is rá!

Hagyj hangüzenetet!

Ha csak e-mailt írnál, azt is megteheted: info@balful.hu

Töltsd ki hallgatói kérdőívünket!

Az adásban kezelünk egy virtuális portfóliót. Ha szeretnéd, hogy az általad ajánlott, amerikai piacon elérhető részvényt is tegyünk a portfólióba, tudasd velünk, és az adásban megbeszéljük!

Figyelem! Ez egy játék portfólió, nem pedig befektetési ajánlat. Mindenkit óva intünk attól, hogy ezeket a papírokat valódi pénzen megvásárolja csak azért, mert szerintünk az jó ötlet.