#31 Durran-e a lakáspiac, miben van a buborék? (ingatlan, részvény, deviza, aktív/passzív alapok)

Miért tekintunk magyarként a lakásra tuti befektetésként? Miért nem tekintünk más pénzügyi eszközökre is úgy? Egyáltalán van olyan, hogy valami tuti befektetés? Miközben a budapesti négyzetméter-árak a bécsiekkel játszanak egy ligában vannak még olyan pénzügyi eszközök, amiknél egyre többen sejtenek lufit, vagy buborékot a háttérben. Mondjuk pont a budapesti lakáspiacot nem gondoljuk ilyennek. Bár a kereslet lassulása már egyértelműen látszik, de azért szakadástól nem tartunk. (És a szakértők sem.)

Megnézzük, mi a különbség egy aktívan kezelt alap, és egy passzív indexkövető között. Utóbbiak Michael Burry (a Big Shortból ismert befektető, aki megjósolta az amerikai ingatlanhitelpiac bedőlését és ezzel a globális válságot 2008 előtt) szerint az utóbbi időben gombamód elszaporodó passzív alapok jelenthetik a következő nagy problémát a tőzsdéken. Megbeszéljük miért. Elültetjuk egy saját alap ötlet magját, amihez majd tőletek is várjuk a tippeket, milyen papírokat vegyünk bele. Biztos jó móka lesz, indul a BalFund.

Az Excel, mint a (pénzügyi) világ tartópillére. Vajon miért? Az Excel egy svájcibicska, ami mindenre jó, vagy még annál is több?

Vissza a lufikhoz: Etikus dolog-e kockázati tőkésként, ha felfújunk egy céget, aztán kiszállunk belőle, mielőtt borul a bili?

Végül pedig: Mi van mostanában Elon Muskkal? Mit csinál a Neuralink? Mégis megmenekül a Tesla? Tavasszal még nem úgy tűnt, de a Model 3 eladások úgy tűnik kezdenek lassan pénzt is termelni.

Ezek kerültek szóba:

Fordulat jöhet a budapesti lakáspiacon, véget érhet az ötödik éve tartó drasztikus drágulás – Forbes

The Big Short’s Michael Burry Explains Why Index Funds Are Like Subprime CDOs – Bloomberg

Neuralink Launch Event – YouTube

Címkék: , , , , , , , , ,

Előző adás:

Következő adás:


Ha tetszik amit csinálunk, kérjük kövess és értékelj minket az általad használt podcast alkalmazásban, valamint mondd el ismerőseidnek is, hogy hallgatsz minket! Köszi!

Köszönjük a támogatást!

Audio Technika

Hozzánk szólnál?

Ha hozzászólnál az adáshoz, vagy bármilyen témával kapcsolatban véleményed van, hagyj nekünk üzenetet, amit bejátszhatunk majd az adásban, és reagálunk is rá!

Hagyj hangüzenetet!

Ha csak e-mailt írnál, azt is megteheted: info@balful.hu

Az adásban kezelünk egy virtuális portfóliót. Ha szeretnéd, hogy az általad ajánlott, amerikai piacon elérhető részvényt is tegyünk a portfólióba, tudasd velünk, és az adásban megbeszéljük!

Figyelem! Ez egy játék portfólió, nem pedig befektetési ajánlat. Mindenkit óva intünk attól, hogy ezeket a papírokat valódi pénzen megvásárolja csak azért, mert szerintünk az jó ötlet.